Psa liber


PSA Antigen Specific Prostatic PSA este un component esential al plasmei seminale fiind sintetizat in celulele acinare si in epiteliul ductal al prostatei, dupa care este secretat in sistemul ductal unde atinge concentratii mari.

psa liber artesin pentru recenzii de prostatită

In mod obisnuit PSA este prezent in ser in concentratii reduse. In cazurile in care se produce alterarea structurii microscopice a prostatei cancer, hipertrofie prostatica benigna, prostatita acuta, biopsie prostatica PSA va difuza in stroma, de unde va ajunge in circulatia generala, pe calea sistemului limfatic si capilar.

Antigenul specific prostatei este cel mai psa liber marker in evaluarea cancerului de prostata si are utilitate atat in depistarea cat si in monitorizarea acestei afectiuni.

psa liber brusniver cu prostatita

PSA este aproape in exclusivitate asociat cu afectiunile prostatei, dar nu este specific pentru cancerul de prostata, valori crescute fiind intalnite si in alte conditii adenomul de prostata, prostatita acuta sau cronica. Recomandarile internationale privind depistarea precoce a cancerului de prostata includ testarea anuala a PSA combinata cu examenul prostatei tuseu rectal la barbatii cu varste de peste 50 ani, cu risc moderat.

psa liber emedicine prostate cancer

Screening-ul la o varsta psa liber tanara ani este indicat doar in acele cazuri cu antecedente familiale de cancer de prostata rude de gradul I. Desi PSA reprezinta cel mai bun test de laborator pentru detectia cancerului de prostata, rezultatul psa liber trebuie sa fie interpretat intotdeauna impreuna cu datele clinice furnizate de tuseul rectal.

S-a dovedit ca efectuarea suplimentara a acestui test reduce numarul de biopsii nenecesare.

  • CMMH - Imunologie
  • PSA - Antigen specific prostatic: cum se interpretează? - Servus Expert Med

PSA detine un rol important si in monitorizarea cancerului de prostata in diverse etape ale acestuia: supraveghere, stabilirea optiunii terapeutice, estimarea prognosticului si evaluarea eficientei tratamentului chirurgical, hormonal.

Dupa prostatectomia radicala PSA trebuie psa liber scada pana la niveluri nedetectabile; valori persistent crescute de PSA indica prezenta bolii reziduale.

psa liber anatomia radiologica próstata

Cresterea nivelului PSA dupa interventia chirurgicala radicala reprezinta un indicator de recidiva a bolii care poate precede alte semne clinice. Lipsa de specificitate cat si inabilitatea acestui marker de a determina agresivitatea tumorii reprezinta cele psa liber semnificative limitari ale testului PSA in detectia cancerului de prostata.

Dzem- Wehikul czasu

In Europa aceasta valoare prag este utilizata frecvent atat in studiile clinice cat si in practica medicala.

Alte afectiuni benigne ale prostatei care pot fi insotite de cresteri ale PSA sunt: prostatita acuta sau cronica, infarctul prostatic, retentia de urina.

Ejacularea poate determina cresteri tranzitorii ale PSA. Dupa tratamentul hormonal PSA nu reflecta intotdeuna comportamentul tumorii.

psa liber próstata inflamada en perros tratamiento natural

Medicatia anti-androgenica poate genera valori scazute de PSA, in prezenta bolii reziduale.