Traumatism uretral. Rupturi Uretrale


Contact Rupturi Uretrale Peretele uretral poate fi rupt prin lovitură directă sau indirect prin lezarea, în urma unui traumatism, a formaţiunilor anatomice de care este fixată.

Această operație este cel mai frecvent efectuată la motanii care suferă de boala tractului urinar inferior sindromul urologic felin și pentru traumatism uretral evita o obstrucție a uretrei la nivelul penisului, prin șuntarea uretrei cu un diametru mai mic de la nivelul penisului și deschidere uretrei cu un diametru mai mare din zona pelvină. Uretra este o structură tubulară care se întinde de la nivelul vezicii urinare la exteriorul corpului. La pisica de sex femel, uretra este mai scurtă și mai mare în diametru.

Cea mai frecventă ruptură uretrală se înâlneşte la nivelul segmentului membranos uretra membranoasă sau bulbomembranos uretra bulbomembranoasăca urmare a traumatismelor care produc fracturi ale bazinului. La nivelul acestui segment, uretra este fixată de muşchii care separă bazinul de exterior diafragma uro-genitalămuşchi fixaţi la rândul lor de oasele care formează peretele bazinului, astfel că prin deplasarea acestor oase în mometul fracturii traumatism uretral, uretra membranoasă va fi ruptă.

Care sunt simptomele specifice uretritei? Urinari mai frecvente decat media normala: adica pe zi — din cauza iritatiei create de agresiunea si toxinele bacteriene Presiunea mai scazuta a jetului urinar Usturime mictionala O secretie anormala, pe care pacientul o observa la nivelul traumatism uretral, vizibila dimineata pe lenjerie, sau o secretie continua pe parcursul zilei. Secretia poate fi albicioasa sau galben-verzuie, uneori transparenta, avand de obicei o consistenta mai vascoasa decat urina O uretrita acuta se poate complica in evolutie cu o prostatita acuta sau cu o orhiepididimita acuta inflamatia testiculelor. Atunci cand nu este tratata corespunzator, o uretrita acuta poate duce la propagarea infectiei de la nivelul uretrei ascendent catre tesutul prostatic, provocand astfel o prostatita acuta. Spre deosebire de uretrita, prostatita asociaza simptome mai severe, cum ar fi: febra, mictiuni dureroase, hematuria urina amestecata cu sangedureri profunde la nivelul perineului zona localizata intre anus si scrot.

Ruperea uretrei membranoase poate fi parţială, când este ruptă doar o parte a circumferinţei uretrei, sau completă, când este ruptă întreaga circumferinţă a uretrei, rezultând două capete uretrale separate între ele. Diagnosticul clinic de rupere a uretrei membranoase în astfel de situaţii, se suspicionează pe baza dificultăţii ruptură incompletă sau imposibilităţii ruptură completă de a urina, şi este cert în cazul apariţiei sângelui la nivelul meatului uretral uretroragie.

Confirmarea rupturii uretrei membranoase şi a gravităţii acesteia levashov despre prostatita sau completăeste făcută de uretrografia retrogradă. Atitudinea imediata, în cazul rupturii uretrei membranoase, este controversată, şi diferă în funcţie de experienţa şi dotarea serviciului de traumatologie în care este primit pacientul.

traumatism uretral ce este proxelan

În general există două atitudini: Prima este cea mai prudentă, şi constă în drenajul suprapubian al urinii din vezica traumatism uretral printr-un tub sau sondă cistostomie percutanatafără a se tenta trecerea unei sonde prin uretră.

După 3 luni se face evaluarea uretrei cu ajutorul uretrografiei retrograde şi anterograde.

  • Despre uretrita, simptome, cauze
  • Rupturi Uretrale

Cea de a doua atitudine constă în încercarea traumatism uretral a trece o sondă în vezica urinară prin uretră, urmând ca traumatism uretral leziunii uretrale să fie modelată de sondă. În cazul in care există concomitent ruptura vezicii urinare, sau leziuni traumatism uretral altor organe, situaţii care impun deschiderea cavitatii abdominale, trecerea sondei în vezica urinara prin traumatism uretral doua capete uretrale se poate face la vedere.

traumatism uretral calmante prostatita

Atunci când nu se reuşeşte trecerea a sondei în vezica urinară prin uretră, se face cistostomie percutanată. Evoluţia ulterioară rupturii uretrei membranoase poate fi complicată de următoarele probleme: strictură uretrală dezvoltarea unui calus fibros obliterant la nivelul rupturii aparitia traumatism uretral disfuncţie erectilădatorata ruperii celor doi nervi cavernosi responsabili pentru potenţăsituaţi de o parte si de alta a uretrei membranoase.

  • Uretra - definitie | masinideepocanunti.ro
  • Hematuria (sânge în urină): cauze, investigații și diagnostic – masinideepocanunti.ro

Referitor la aceste aspecte, cele doua atitudini terapeutice imediate au un impact diferit asupra evoluţiei ulterioare. Cistostomia percutanată şi abţinerea de la orice interventie la nivelul rupturii uretrale, reduce riscul lezării nervilor cavernoşi şi deci a disfuncţiei erectile, dacă aceştia nu au fost deja lezaţi în timpul traumatismului.

Adauga un comentariu

În schimb poate face posibilă dezvoltarea ulterioară a unui calus fibros obliterant între capetele uretrale distanţate şi eventual decalate, ceea ce va creşte dificultatea tratamentului ulterior. Trecerea unei sonde prin uretră in vezică, aliniază şi traumatism uretral capetele uretrale cu şanse de vindecare sau dezvoltarea unei stricturi.

traumatism uretral cistita medicament

În schimb riscul de lezare a nervilor cavernoşi si implicit al impotenţei este mult crescut. Singurul tratament care poate rezolva definitiv consecinţele rupturii uretrei membranoase, fie că este vorba de o strictură uretrală sau de o obliterare fibroasă, este reprezentat de uretroplastie.

O altă localizare a rupturii uretralede data asta prin lovire directă, este segmentul uretral bulbar uretra bulbară.

Acesta este fixat pe faţa inferioară a diafragmei urogenitale şi porţiunile corpilor cavernoşi fixate de simfiza pubiană. Ulterior, în afară de acumularea de sânge sub pielea perineului şi scrotului hematompoate apare uretroragia şi eventual dificultatea de a urina.

Atitudunile terapeutice imediate şi ulterioare sunt asemănătoare cu cele luate în cazul rupturii uretrei membranoase.

traumatism uretral prostatita fara interventie chirurgicala

Segmentul uretral penian uretra peniană al uretrei poate fi rupt prin lovire directă din exterior mai rar datorită mobilităţii traumatism uretral aflat în repaus sau în urma rupturii penisului aflat în erecţie situaţie întâlnită mai frecvent.

În aceste situaţii, leziunea uretrală este rezolvată imediat cu ocazia rezolvării leziunilor peniene concomitente, urmând ca în cazul apariţiei unei stricturi uretrale aceasta să fie rezolvată printr-o uretroplastie peste 4 luni. În concluzieconsecinţele rupturii uretrale strictură sau obliterare fibroasăindiferent de localizare, traumatism uretral fi vindecate doar prin uretroplastie, rolul uretrotomiei interne optice şi dilataţiei traumatism uretral doar la menţinerea unui lumen uretral funcţional prin repetare periodică, atunci când uretretroplastia nu este posibilă, deoarece pacientul nu poate suporta o operaţie sau nu există expertiza necesară efectuării unei uretroplastii.

traumatism uretral tratamentul prostatitei cronice cu magnet