Uretra barbat, Infecțiile urinare la bărbați: simptome, diagnostic și tratament - Smart Medical


In ultimii 10 ani, a scazut incidenta uretritei gonococice, dar se mentine ridicata incidenta uretritei negonococice.

Infectia urinara

O treime din cazurile de uretrita negonococica se datoreaza infectiei cu Chlamydia trachomatis; virusul herpes simplex si Trichomonas vaginalis sunt responsabile doar de o mica parte din cazurile de uretrite negonococice cauzate de diferiti factori microbieni sau nemicrobieni. In cazul uretritelor negonococice, in raport cu cauzele care le produc, se pot descrie urmatoarele grupe de uretrite: - uretrite microbiene: in marea lor majoritate sunt produse de o flora foarte variata, considerata banala, dar cu unele diferente calitative, privind diverse specii microbiene stafilococ, streptococ, enterococ etc.

Articol Urologie Bolile cu transmitere sexuală sunt frecvente printre cei ce aleg sexul neprotejat sau care schimbă des partenerii. Aceste afecțiuni nu ocolesc sexul masculin, printre ele numărându-se uretrita. Uretrita este o inflamație a mucoasei perețtilor canalului uretral uretreiîn multe cazuri de origine infecțioasă bacteriană sau virală.

Identificarea lor presupune culturi pe medii speciale. In raport cu agentii cauzali, se impart, la randul lor in: mecanice, chimice si termice.

Anatomie / structura uretrei masculine

De remarcat faptul ca, foarte frecvent, uretritele traumatice se pot infecta si pot deveni uretrite microbiene, uretra barbat deci acelasi cadru nosologic. Ele se incadreaza in marea grupa a alergiei si, de obicei, apar ca o reactie alergica la nivelul mai multor segmente ale aparatului urogenital vezica, ureter, uretra ; localizarea uretrala este dintre cele mai rare.

In raport cu caile prin care germenii ajung la nivelul uretrei, s-au descris doua mecanisme de producere a uretritelor: calea veneriana si calea neveneriana.

uretra barbat fructe și legume pentru prostatita

Uretritele veneriene apar in urma unui raport sexual si se caracterizeaza, de obicei, printr-o flora microbiana care nu face parte, in mod constant, din flora uretrala saprofita. In alte situatii, germenii identificati sunt asemanatori cu cei din flora eubacteriana uretra barbat uretrei. Uretritele neveneriene pot sa survina in afara oricarui raport sexual.

  • Infecțiile urinare la bărbați: simptome, diagnostic și tratament - Smart Medical
  • Infectia urinara la barbati: simptome, cauze, tratament Infectia urinara la barbati: simptome, cauze, tratament Infectia tractului urinar este rara la barbati, iar statisticile estimeaza ca
  • Terminologie anatomică Uretra membranoasă sau partea intermediară a uretrei masculine este cea mai scurtă, mai puțin dilatată și, cu excepția meatului urinarcea mai îngustă parte a uretrei.
  • Uretră membranoasă - Wikipedia
  • Venar cu prostatită
  • Despre uretrita, simptome, cauze
  • Uretrita la barbati

Le intalnim mai frecvent dupa traumatisme ale uretrei, dupa explorari uretrale facute cu brutalitate, pe uretre infectate si in conditii septice la purtatorii de sonde uretrale sau la bolnavii cu infectii urinare cronice cu germeni piogeni, atunci cand se realizeaza conditii favorabile pentru grefarea acestora pe mucoasa uretrala.

In alte situatii exista germeni care pot ramane in uretra masculina, in stare latenta, fara a produce manifestari uretra barbat. In asemenea situatii uretra barbat devine un purtator temporar dar, in acelasi timp, el poate transmite boala la femeie.

uretra barbat antibiotics for prostatitis treatment

Examenul de secretie uretrala poate releva atat bacterii "obisnuite", cat si fungi ciupercidar si microorganisme "speciale", cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis sau Ureaplasma urealitycum, responsabile de uretrite sau uretro-prostatite. Diagnosticul de laborator cuprinde diagnosticul de uretrita si diagnosticul etiologic. Uretritele infectioase se caracterizeaza prin secretie uretrala purulenta sau mucopurulenta, cel putin 5 leucocite pe campul de examinare microscopic sau cel putin 10 leucocite pe camp in sedimentul urinar efectuat din prima urina.

Uretrita neinfectioasa reprezinta o inflamatie a uretrei care nu este cauzata de infectia cu germeni specifici. Pentru a pune diagnosticul de uretrita neinfectioasa trebuie in primul rand exclus diagnosticul de infectie. Uretrita neinfectioasa poate insoti unele afectiuni sistemice neinfectioase cum ar fi granulomatoza Wegener sau daca nu tratezi prostatita, care sunt consecintele Stevens Johnson.

De asemenea, microlitiaza urinara poate produce uretra barbat la mictiune si aparitia unei secretii uretrale - diagnosticul este sugerat de asocierea eventuala a altei simptomatologii sugestive pentru colica renala. Diagnosticul este confirmat prin evidentierea cristalelor la examenul sedimentului urinar. Mucoasa uretrala uretra barbat fi iritata de substante chimice sau de unele contraceptive locale.

uretra barbat tratamentul prostatitei după 50 de ani

Iritarea mecanica cronica a uretrei poate avea ca rezultat aparitia unei secretii uretrale seroase care poate contine cateva leucocite. Examenul secretiei uretrale evidentiaza doar celule epiteliale normale si, eventual, spermatozoizi.

Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter sindrom uretro-conjuctivo-sinovial este cuprins in cadrul uretritelor negonococice. Prelevare: Recoltarea se face de catre personalul mediu, instruit in prealabil de catre medicul specialist, la cabinetul de recoltari proba nu se va recolta de catre pacient sau la domiciliu.

Care sunt simptomele specifice uretritei? Urinari mai frecvente decat media normala: uretra barbat pe zi — din cauza iritatiei create de agresiunea si toxinele bacteriene Presiunea mai scazuta a jetului urinar Usturime mictionala O secretie anormala, pe care pacientul o observa la nivelul uretrei, vizibila dimineata pe lenjerie, sau o secretie continua pe parcursul zilei. Secretia poate fi albicioasa sau galben-verzuie, uneori transparenta, avand de obicei o consistenta mai vascoasa decat urina O uretrita acuta se poate complica in evolutie cu o prostatita acuta sau cu o orhiepididimita acuta inflamatia testiculelor. Atunci cand nu este tratata corespunzator, o uretrita acuta poate duce la propagarea infectiei de la nivelul uretrei ascendent catre tesutul prostatic, provocand astfel o prostatita acuta. Spre deosebire de uretrita, prostatita asociaza simptome mai severe, cum ar fi: febra, mictiuni dureroase, hematuria urina amestecata cu sangedureri profunde uretra barbat nivelul perineului zona localizata intre anus si scrot.

Se insista asupra faptului ca recoltarea sa se faca uretra barbat, fara ca pacientul sa-si faca toaleta organelor genitale ori sa urineze uretra barbat pacientul sa nu fi urinat cu cel putin 2 ore inainte de recoltare. Este de preferat ca recoltarea probei sa nu fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice spermocultura; urocultura. Recoltarea probei poate fi precedata sau urmata de recoltarea secretiei de sant balano-preputial in aceleasi conditii de pregatire.

Se preleveaza pe tampon scurgerea uretrala spontana sau provocata prin presiunea blanda asupra meatului uretral.

Prostate gland and parts of male urethra (48 Min) │Dr Rajesh Kaushal

Daca nu apare scurgere spontana se prinde penisul intre degetul medius si inelar iar cu degetul mare si indexul se deschide meatul urinar. Daca nu se poate face prelevare la nivelul meatului se recolteaza intrauretral uretra barbat tamponul. Tamponul se introduce in uretra bland, cu miscari fine de rotatie pana la o adancime de uretra barbat 4 cm. La retragere se imprima uretra barbat tot miscari de rotatie.

Ce tratament este disponibil pentru stricturi?

Acest prim tampon se descarca uretra barbat doua lame de microscop. Lamele se lasa la uscat in loc ferit de curenti uretra barbat aer. Se repeta recoltarea cu un al doile tampon, de data aceasta patrunzandu-se intrauretral cu cca 1 cm mai adanc decat cu primul tampon. In cazul unei secretii abundente, tamponul recoltat se descarca in ml ser fiziologic incalzit la C. Semnificatie clinica: Flora normala pentru uretra este compusa din stafilococi coagulazo-negativi, difteroizi, streptococi, Mycobacterium spp, Bacteroides spp, Fusobacterium spp, Peptostreptococcus spp.

uretra barbat infectii urinare tratamente naturiste

Uretritele acute sunt produse cel mai frecvent de Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis.